top of page

Jij zit aan het stuur! - Waarom een coach géén (psycho-)therapeut is.

Foto van schrijver: Roeland Van KerckhoveRoeland Van Kerckhove

Bijgewerkt op: 19 jan 2022


(Deze foto nam ik in Kro Bei Riel - Cambodja, tijdens een werkbezoek aan het Self Help Community Center)


Als coach krijg ik regelmatig de vraag waarom iemand coaching zou volgen en geen therapie. Hoewel het soms moeilijk kiezen is, is het verschil tussen beide wel heel duidelijk.


De psycholoog & psychotherapeut


De voornaamste taken van de psycholoog zijn het vaststellen van een diagnose en een behandeling van je klachten. Vaak richt een psycholoog zich daarbij op de psychische problemen die jouw leven in het heden beperken. De psycholoog is een gedragsdeskundige en gaat samen met jou op zoek hoe een bepaald gedrag is ontstaan, waar de kern zit en hoe het in stand blijft. Je bent bij een psycholoog in therapie.


De psychotherapeut is een psycholoog die zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van de psychische problematieken. Vaak gaat het om langere trajecten waarbij ook gekeken wordt naar de diepgewortelde persoonlijke negatieve ervaringen die vaak in verband kunnen worden gebracht met de psychische problematiek waarmee een cliënt kampt. Vaak ga je naar een therapeut als het niet lukt om zelf stappen te zetten en je functioneren in het dagelijks leven ernstig is verstoord.


Wanneer is therapie het meest geschikt voor jou? Therapeuten zijn gespecialiseerd op een bepaald gebied zoals:

  • Verslaving;

  • Geestesziektes;

  • Depressie;

  • Angsten;

  • Slaap –of eetproblemen;

  • Trauma;

  • Persoonlijkheidsstoornissen.


De coach


De coach helpt je om antwoorden te vinden op vragen die gaan over wie je bent, wat je wilt, wat je kan. Vragen waarbij het denken in mogelijkheden en het verkennen van de toekomst centraal staan. Daarbij komen alle aspecten van het leven aan bod, zowel professioneel als privé. Bij coaching richt je je dus veel meer op het nu én de toekomst en veel minder op het verleden.


Coaching gaat dan ook niet om het 'genezen' of 'helen' van mensen.


Bij coaching staan het opdoen van nieuwe inzichten en ervaringen centraal, waarbij de opgedane kennis direct kan worden toegepast in het dagelijkse leven. Veelvoorkomende soorten van coaching zijn loopbaancoaching, stress coaching, management coaching, burn-out coaching, competentie coaching en teamcoaching.


Zit je in een verandering en ben je aan het heroriënteren op levensvragen en werk/school? Heb je hulp nodig op het gebied van werk-privé balans en persoonlijke ontwikkeling? De nadruk ligt op het creëren van psychologische flexibiliteit waarbij je beter om kan gaan met verrassingen en ingrijpende veranderingen in uw leven.


Een coach zorgt ervoor dat je je krachten optimaal benut en fungeert als een klankbord en katalysator, waardoor je kan groeien en met meer voldoening en plezier in balans kan leven.

In welke situaties past een coach het beste bij jou?

  • Inzicht wilt krijgen in je kernwaarden, roeping en dromen;

  • Als je inzicht wilt krijgen in jouw eigen doelstellingen en wensen;

  • Je stress wilt beperken in het dagelijks leven;

  • (meer) Balans zoekt tussen werk en privé;

  • Bewust van jezelf wilt worden;

  • Jouw motivatie en zelfdiscipline wilt verbeteren.


Hoe maak je nu de juiste keuze?


Wanneer je het eigenlijk allemaal best goed voor elkaar hebt, maar op een afgebakend vlak ondersteuning nodig hebt zoals uitstelgedrag, motivatie, zelfzorg of keuzestress, is coaching een goede optie.


Als je (heel) lang met een probleem worstelt (bv. een negatief zelfbeeld) of met een recent probleem waar jouw welzijn onder te lijden heeft (bv. paniekaanvallen of een verslaving) dan zou ik je doorverwijzen naar een psycholoog voor therapie.


Op zoek naar een coach? Neem dan gerust even contact op.


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page